JEUNES CHEFS RÔTISSEURS / JEUNES SOMMELIER

 

Et av Chaîne des Rotîsseurs sine formål å styrke rekrutteringen av kokker og servitører / sommelierer og bidra til faglig utvikling av unge kokker og servitører og fremme norsk mat og kortreist mat.

Hvert år samler Bailliage de Norvège de mest lovende unge kokkene og sommerlierene fra hele landet til den Norske Nasjonale Jeunes Chefs Rôtisseurs og Nasjonale Jeunes Sommeliers-konkurransen. I 2024 fant konkurransen sted den 20. januar på Strinda VGS i Trondheim. Disse konkurransene er en plattform for å fremme kulinarisk utvikling blant unge kokker, servitører, bartendere og sommelierer gjennom profilering av faget og eget talent i en profesjonell konkurranseform. Vinnerne av de nasjonale konkurransene blir Norges offisielle kandidater i de internasjonale finalene senere i samme år.

***

De tre finalistene som møttes til kokkekonkurransen i Trondheim var Rikke Severine Gjerde fra Hotel Norge By Scandic i Bergen, Siriyaporn Rithisirikrerg fra Thon Hotel Lofoten/Svolvær og Ibrahim Al Jabouri fra To Rom og Kjøkken i Trondheim. Konkurransen ble ledet av Svein Magnus Gjønvik og gjennomført i samsvar med den internasjonale finalemanualen.

Hver av kokkene mottok en «Mystery Basket» av råvarene og skulle så komponere og tilberede en 3-retters meny til fire personer. To plassdommere og tre smaksdommere bedømte Mise en place og hygiene (10 poeng), Korrekt yrkesmessig håndverk (30 poeng), Anretning og presentasjon (10 poeng) og Smak (50 poeng). Tidsaspektet ble også tatt med i vurderingen, med 1 poeng trekk per minutt for sen eller for tidlig presentasjon av hver rett. Kokkene kom tett opp hverandre i poengsum, men det var Siriyaporn Rithisirikrerg fra Thon Hotel Lofoten/Svolvær som stakk av med seieren og skal representere Norge i den internasjonale Jeunes Chefs-finalen i Budapest 2.-5. oktober 2024. På andre og tredje plass fulgte Ibrahim Al Jabouri fra To Rom og Kjøkken og Rikke Severine Gjerde fra Hotel Norge By Scandic.

I Jeunes Sommeliers konkurransen sto fire finalister klar til å vise sin kunnskap og sine ferdigheter: Ole Øystein Reinholdsen Trætli fra To Rom og Kjøkken i Trondheim, Yohana Habte Haile og Joakim Hopmo Stanås fra Fagn i Trondheim, og Sarah Simone Flatråker Haukefær fra To Rom og Kjøkken. Under ledelse av Echanson National Rolf Wenstad ble konkurransen gjennomført i samsvar med den internasjonale finalemanualen.

Jeunes Sommeliers-konkurransen består av tre deler: en teoriprøve på 60 minutter, en praktisk prøve på 40 minutter og en blindsmaking på 25 minutter. Topplasseringen gikk til Yohana Habte Haile fra Fagn som skal representere Norge i den internasjonale finalen i Lisboa 16.-20. oktober 2024. På andre og tredje plass fulgte Joakim Hopmo Stanås frå Fagn og Sarah Simone Flatråker Haukefær fra To Rom og Kjøkken.

Under en høytidelig Award Dinner på Huitfeldt Stuer samme kveld ble vinnerne fra begge konkurranser kåret og feiret. Gratulasjoner til våre unge talenter og lykke til i de internasjonale finalene!

Beatrix Vereijken

Vice-Chargé de Presse

 

Linker til internasjonale sider

Jeune Chefs Rôtisseurs

Jeune Sommeliers