JEUNES CHEFS RÔTISSEURS / JEUNES SOMMELIER

 

Et av Chaîne des Rotîsseurs sine formål å styrke rekrutteringen av kokker og servitører / sommelierer og bidra til faglig utvikling av unge kokker og servitører og fremme norsk mat og kortreist mat.

Chaine arrangerer konkurranser for unge kokker og vinkelnere som er ansatt i restauranter/hoteller som er medlemsbedrifter i Chaîne des Rôtisseurs. Disse konkurransene, ”Jeune Chefs Rôtisseurs Competition” og "Jeunes Sommeliers Competition" gjennomføres årlig med en nasjonal konkurranse, hvor vinnerne fra det enkelte land konkurrerer i et internasjonalt arrangement.

Jeunes Chef konkurransen er åpen for alle kokker med fagbrev og norsk statsborgerskap som arbeider i medlemsbedrifter tilsluttet Chaîne des Rôtisseurs. Deltageren må ikke være fylt 27 år pr. 7. oktober 2023.

Konkurransen har som mål å oppmuntre til kulinarisk utvikling for unge kokker gjennom profilering av faget og eget talent i en rettferdig og profesjonell konkurranseform og å oppmuntre til kulinarisk utvikling for unge servitører med interesse for vin gjennom profilering av faget og eget talent i en rettferdig og profesjonell konkurranseform. Vi ønsker også å styrke rekrutteringen til faget gjennom å sette fokus og markedsføre konkurransen. Vi vil profilere de unge kokkene og sommelierene i kanaler som treffer de unge. Her tenker vi Instagram og Linkedin.

Norske kokker har vunnet den internasjonale finalen tre ganger. Emil Lundemo Bakken fra Scandic Nidelven vant den internasjonale Jeune Chef konkurransen 2020 og Sindre Fagermo Hjelmseth fra To Rom og Kjøkken vant for 2021. Finalen i Mexico City i 2022 ble vunnet av Tonje Svee fra To Rom og Kjøkken. Nikolai Haram Svorte fra Speilsalen på Britannia Hotel vant også den internasjonale finalen for Jeunes Sommelier i 2021. Det er veldig gøy at Norge hevder seg så godt.

Den norske finalen 2023 ble arrangert av Chaîne des Rôtisseurs Norge og fant sted fredag 17.02.23. på Umami Arena/ Norges Varemesse. Den ble ledet av WACS og NKL dommer Svein Magnus Gjønvik og ble gjennomført helt etter den internasjonale finalemanualen.

Finalistene kvalifiserer seg ved å ved å sende inn en 3 retters meny til 4 couverter etter en beskrevet råvareliste, pluss valgfrie råvarer kortreist etter sesong; Kvalifiseringsmenyene sendes inn til hoveddommer med beskrivelse og bilder av rettene. Hoveddommer og en fagjury velger ut de seks beste til finalen.

Unge kokker fra Nord Norge, Trøndelag, Nord-Vestlandet, Bergen/Hordaland, Rogaland, Sørlandet, Vestfold og Osloregionen inviteres til å delta.

Samme sted og dag ble også den nasjonale Jeune Sommelier finalekonkurransen for servitører, vinkelnere og bartendere som er ansatt i en medlemsbedrift i Chaîne des Rôtisseurs i Norge gjennomført. Kandidaten må være over 21 år, men ikke fylt 27 år pr. 7. oktober 2023. Vi ønsker også å kunne bidra økonomisk til reise og oppholdskostnader for for fem sommelierer, samt deltagelse i den internasjonale konkurransen.

Jeunes Sommelier konkurransen består av tre deler:

Teoriprøver 60 min, Praktisk prøve 40 min, Blindsmaking 25. min.

Vinneren skal representere Norge i den internasjonale Jeune Sommelier finalen høsten 2023 med deltagere fra hele verden.

Se presentasjon av årets deltakere i Jeune Chefs her.

Se presentasjon av vinnerne her.

 

Linker til internasjonale sider

Jeune Chefs Rôtisseurs

Jeune Sommeliers