BAILLIAGE DE TRØNDELAG

 


 
Bailliage de Trøndelag
Bailli Régional
Roar Hildonen
roar@2rok.no
 
Til deg som er medlem i Chaîne des Rôtisseurs og har lyst å besøke oss her i Trøndelag eller har et ønske om å bli medlem i vår avdeling.

Vår avdeling her i Trøndelag ble offisielt stiftet 27. juni 1983, på Martin Michaelsens restauranthus Krovertens Hus. Det var da ca 40 personer, under ledelse av Martin Michaelsen, Jørgen B. Lysholm, Arvid Skogseth og Nils D. Aune, som gikk sammen for å stifte Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs avdeling Trøndelag. Medlemmene var hotelleiere, kjøkkensjefer, restauratører, hovmestere og andre nytere av god mat og drikke i godt selskap. Jørgen B. Lysholm ble den gang valgt som vår første Bailli Régional.
 
Siden den gang har vi vokst kraftig og har pr juni 2022 hele 273 medlemmer. Vi er således den største avdelingen av Chaîne i Norge. En fjerdedel er profesjonelle og resten er amatører som også verdsetter kokekunsten kombinert med gode viner og annen god drikke i hyggelig selskap.

Våre medlemsbedrifter er seks hoteller med egen restaurant samt fem selvstendige restauranter. Styret i foreningen tilstreber hele tiden at disse er blant de beste i Trøndelag.

Noe av det vi har satt som våre suksesskriterier og som vi streber etter å oppnå er blant annet:

* Vi skal alltid ha mange hotell- og restaurantansatte som medlemmer.
* Vi skal ha mange medlemmer med nøkkelstillinger i næringslivet, som kan være attraktive kunder for våre hoteller og restauranter.
* Vi skal skape en positiv konkurransekultur blant våre medlemsbedrifter som ansporer til å strekke seg ekstra langt for å skape perfekte arrangementer.
* Vi tror det er summen av dette som gjør at vi har et så stor og velfungerende bailliage og at det forblir slik også i årene framover.

Trøndelag er Norges spiskammer. Vi produserer over 20% av all maten i landet vårt og er med det landets desidert største matregion. Noen av de mange flotte råvarene herfra er etter manges mening i verdensklasse.

Vi har en lang kystlinje med et klima som gir perfekte forhold for utsøkte skalldyr som kamskjell, sjøkreps, krabbe, hummer og blåskjell. Vi har også stor variasjon av fisk som blant annet kveite, breiflabb, lysing, torsk, sild, makrell og lange. Oppdrettseventyret som startet på Hitra for over 35 år siden har sørget for at Trøndelag har Norges største oppdrettsmiljø for laks. Trøndelag har også god tilgang på villfanget laks, ørret og røye i sesong.

Trøndelag har store områder for jakt og det er et høyt uttak av førsteklasses vilt som elg, hjort, rein og rådyr i tillegg til rype og storfugl. En betydelig tamreindrift gir også stor tilgang på utsøkt reinskjøtt. Hjortoppdrett som har etablert seg de siste årene har definitivt livets rett med utsøkt kvalitet på kjøttet.

Det høstes hvert år store mengder sopp og bær i de Trønderske skoger. En av de nye favorittene de siste årene er Tindvedbær, som har fått en enorm popularitet og status blant landsdelens kokker. Og vi er så heldig å ha Norges største forekomst av Tindvedbær nettopp rundt Trondheimsfjorden og på Fosen. Mange pensjonister sper på inntekten ved å holde denne tradisjonen i hevd. De selger det de ikke trenger selv til de kvalitetsbevisste restaurantene som benytter det i sine menyer ut over høsten.

Trøndelag er Norges største landbruksfylke, og i tillegg har Trøndelag Norges største økologiske landbruksproduksjon. Det gir oss førsteklasses lam, svin, kalv- og storfekjøtt, og det foregår også en betydelig produksjon av høykvalitets grønnsaker og poteter med Frosta som det viktigste og største miljøet med sitt unike mikroklima. Førsteklasses jordbær og bringebær dyrket rundt Trondheimsfjorden har også blitt et populært innslag på menyene i juli og august. Trøndelag har i løpet av de siste 15 årene i tillegg fått et betydelig miljø for småskalamat som er med på å skaffe restaurantbransjen tilgang på et stort utvalg svært gode råvarer av ulike slag.

Rørosmeieriet gir oss økologisk melk, fløte, rømme, smør og spesialiteten tjukkmjølk. Trøndelag har etter hvert også fått mange unike osteprodusenter som lager ost det går gjetord om. Grotteost, Munkebyost, Råblå, Høvding Sverre XO og selvsagt Kraftkar, som vant VM for oster i San Sebastian i 2016, for å nevne noen få av et stadig økene utvalg av ost i verdensklasse.

Mikrobryggerier popper opp i hele landet og har fått et solid fotfeste også i Trøndelag. Det finnes over 20 mikrobryggerier i Trøndelag som produser øl av meget god kvalitet. Flere av disse har oppnådd nasjonal og internasjonal anseelse og priser. Derfor ser vi oftere at også øl sammen med vin blir en naturlig del av drikkefølge til menyen når vi holder våre arrangementer.

Med en så betydelig tilgang på førsteklasses råvarer er det ikke unaturlig at mange av våre medlemsrestauranter har fokus på dette i menyene som serveres når vi inviterer til arrangementer i regi av Chaîne des Rôtisseurs. Kvaliteten på mat og vin ved våre arrangement er svært høy og synliggjør også den høye faglige kompetansen man finner på våre medlemsrestauranter. Vi har ca 6 kulinariske arrangement i året med meget godt besøk.

Trøndelag har også den største avdelingen i l’Ordre Mondial i Norge med godt over 120 medlemmer. Dette er for de som er spesielt opptatt av å tilegne seg mer kunnskap om vin, øl og kvalitetsbrennevin. Her i Trøndelag holder vi to til tre arrangementer i året i l’Ordre Mondials regi. Ønsker du medlemskap i Chaîne des Rôtisseurs eller L’Ordre Mondial, ta kontakt for mer informasjon.

Vi håper at mange medlemmer i Chaîne des Rôtisseurs fra andre kanter av landet eller andre land, tar turen til oss her i Trøndelag. Vi kan love deg en uforglemmelig opplevelse. Det Trønderske vertskap er kjent for sin raushet og vennlighet.

Velkommen til Trøndelag!


Vennlig hilsen 
CDR-logo
Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs

Roar Hildonen
Bailli Régional