Nytt norsk gull i Jeunes Chefs Rôtisseurs

Jeunes Chefs Rôtisseurs ble i år arrangert i Mexico City.

Tonje Svee fra restaurant To Rom og Kjøkken i Trondheim vant gull i Mexico City lørdag 8 oktober.
Hun var Norges deltager i kokkekonkurransen Jeunes Chefs Rôtisseurs, som er en konkurranse for unge kokker under 27 år. I år deltok 25 kokker fra ulike land verden over.
Alle har deltatt i en landskonkurranse som de må vinne for å kvalifiseres seg til selve verdenskonkurransen.

De unge kokkene har trent i lang tid for å forberede seg best mulig til denne konkurransen. Det er utfordrende, siden alt foregår med en «Mystery Box», der man ikke vet hvilke råvarer man får å jobbe med, men likevel skal presentere en tre-retters meny på meget høyt nivå i løpet 3,5 timer. De jobber også uten noen assistent til å hjelpe seg. Dette er regnet som en av de mest krevende konkurranseformene i bransjen. Nivået i år var som vanlig skyhøyt men Tonje tok en klar seier. Hun fikk også prisen for beste kjøkken (hvordan du jobber under konkurransen, orden, ryddighet, hygiene og tidsbruk)  med beste poengsum noensinne siden konkurranse ble startet på 80 tallet.

Vinneren ble offentliggjort under en storslagen gallamiddag i Mexico City søndag kveld.

På 2. plass kom Otto Valtteri Hietamies fra Finland og på 3. plass kom Joshua Ross fra New Zealand.

Tonje hadde mye å forsvare siden Norge tok gull i Jeunes Chefs Rôtisseurs Paris i september 2021 med henholdsvis Emil Lundemo Bakken fra Scandic Nidelven for 2020 og Sindre Fagermo Hjelmseth fra To Rom og Kjøkken for 2021.

Chaîne des Rôtisseurs Norge er utrolig stolte av Tonje Svee som er en strålende representantene for kokkfaget, og som har vist at Trondheim har et unikt miljø for unge fagutøvere innen kokkefaget med internasjonale ambisjoner . Vi har stor tro på at vi kommer til å se mye mer til Tonje Svee i femtiden også, både i videre konkurranser og i karrieren sin.

Chaîne des Rôtisseurs Norge har i flere tiår støttet opp om Norges Cup for lærlinger, øvrige konkurranser og rekrutteringstiltak for å øke interessen og søkingen til kokk og servitørfagene.

Vinnermenyen til Tonje Svee:

Forrett måtte inneholde østers og ferskvannreke

Hovedrett måtte inneholde Shortribs og New York strip biff av storfe, samt jordskokk

Desserten måtte inneholde ananas og rosiner

I tillegg kunne de hente råvarer som de kunne supplere rettene med fra et felles råvarebord.