BAILLIAGE DE VESTFOLD

Bailli Regional

Rolf Johansen

Tlf.: 93253701
rolf@teppesenteret.no

Chers Amis, chers Confreères,

Da er har vi tilbakelagt 2013 og godt i gang med 2014.

Vi hadde en noe rufsete start på året men vi fikk etablert et nytt styre med god og blandet kompetanse.
Vi hadde fine arrangementer med bra oppslutning og en økende medlemsmasse i 2013. Det er lagt opp til et spennende og rikt program for 2014, se "Planlagte arrangementer" !
Jeg har lyst til å gjøre et tilbakeblikk hva Vestfold og ikke minst Sandefjord har betydd for gastronomien i Norge! 
Det begynte i Sandefjord med direktør Borchgrevink på Park Hotel. I slutten av 50 årene ble interessen for kokekunst og drikkekultur vakt i Norge. Noen unge kokker søkte seg til gode restauranter i Frankrike for å lære Europas kulinariske trender. Hotelleiere med en viss stolthet for vårt yrke søkte kontakt med kolleger og yrkesskoler for å bringe den gode europeiske matkultur til Norge.
Park Hotell her i Sandefjord hadde allerede i begynnelsen av 60 årene arrangert "Gastronomiske Festivaler", hvor de fremste restauratører og kjøkkensjefer fra Skandinavia, Tyskland og Frankrike deltok og gav verdifulle impulser til lærelystne deltagere. Flere av gjestedeltagerne var medlemmer av Chaine des Rotisseurs i sine respektive land  og mente at tiden var inne til å danne en avdeling av kjeden i Norge.
Direktør Borchgrevink hadde et stort nettverk innenfor reiselivsnæringen og pressen og med sterke personer innen fergetrafikk, bryggerinæringen og hotellnæringen ble "Chaine des Rotisseurs Norvege" stiftet våren 1969 i København, med Balliage des Denmark som fadder.
Høsten 1969 fant den første intronisasjon sermonien sted på Henie-Onstad senteret i Bærum, hvor forøvrig Sonja Henie ble intronisert. Grand Diner ble arrangert på Park Hotell i Sandefjord i nærvær av President Jean Valby.
Menyen var bygget over temaet" Fra fjord til fjells" og besto av grillet breiflabb, skogssuppe på elg og steinsopp, lett saltet lammelår med kålrabi og drenkede  multer i sherrygele
Edgar Ludel var kjøkkensjef på Park Hotell og sto for menyen.
Jeg benytter anledningen til å ønske alle nye og gamle medlemmer velkommen på årets arrangementer.

Cordialement,

Rolf Johansen
Bailli Règional